“Cukuplah, Tak Perlu Bayar Lebih..”- Datin Kedekut Bayar ‘Runner’ RM4.10

Sesetengah individu terpaksa menjadi runner sebagai usaha tambahan untuk mendapatkan pendapatan sepanjang tempoh Perintah Kawalan Pergerakan. Sememangnya diakui, PKP ini sedikit sebanyak telah menjejaskan pendapatan segelintir golongan.

Sejak kebelakangan ini, terdapat beberapa kisah-kisah yang agak kurang menyenangkan yang keluar daripada golongan runner ini. Sememangnya bukan satu perkara yang mudah apabila berurusan dengan orang yang pelbagai kerenah.

“Ada harga yang perlu bayar…”

Dua tiga hari lalu, hang4t diperkatakan mengenai bayaran ataupun upah yang dikenakan keatas seorang runner. Bertambah kejam apabila bayaran ataupun upah diberi dengan harga yang tidak setimp4l dengan pekerjaan yang telah dilakukan oleh para runner berkenaan.

Peristiwa pahit seperti ini juga telah dikongsikan oleh seorang runner yang dikenali sebagai Razak Runner Tawau.

Nampak macam seronok, tapi hakikatnya…

“Perjalanan sejauh 29 km…”

“Baki tu buat upah, barang tu hantar kat meja…”

Baki cume RM4.10!

“Tak kisahlah, tapi kerja aku ada nilai…”

“Jalan raya ini adalah pentas hidupku…”

Masyarakat disarankan untuk sentiasa bertolak ansur dan memberikan bayaran yang setimpal dengan usaha yang dilakukan. Jangan sekali pandang remeh terhadap pekerjaan seseorang kerana mereka juga membantu dalam mempermudahkan urusan seharian orang lain.

 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jangan Lupa Juga Untuk Follow Kami di Page NOTE UNTUK AWAK

Sumber: Facebook.

PERHATIAN: Pihak NOTE UNTUK AWAK tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami. Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak NOTE UNTUK AWAK juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri.